Just do it! Gezond leven op het werk
Een gezonde geest in een gezond lichaam, wie wil dit niet? Een gezonde levensstijl helpt je om dagelijkse uitdagingen beter aan te kunnen: je voelt je energieker, fitter en veerkrachtiger. Het Facilitair Bedrijft helpt de personeelsleden van de Vlaamse overheid hiermee.
Sportaanbod
In 10 gebouwen van de Vlaamse overheid wordt er een sportaanbod voorzien. Dit aanbod varieert per gebouw. We hebben ook in het Conscience-, Belpaire en Herman Teirlinckgebouw en in VAC Brugge (en vanaf 2025 ook in VAC Mechelen) een fitness.
Gezonde voeding op het werk
Wist je dat er heel wat inspanningen geleverd worden om in onze personeelsrestaurants iedere middag een gezonde, gevarieerd en evenwichtige maaltijdkeuze aan te bieden? Maar ook in onze koffiebar en broodjesbar streven we naar een gezond aanbod.
De belangrijkste acties op een rijtje:
- Wekelijks staat er een gezond koolhydraat op het menu zoals volkorenpasta, quinoa, freekeh, bulgur,… We zorgen voor voldoende variatie tussen aardappel, rijst en deegwaren.
- De soep wordt zelden afgewerkt met room, wanneer we dat toch eens doen vermelden we dat uitdrukkelijk en gebruiken we slechts lichte room met max. 15% vet.
- Voor de hoofdschotel variëren we in kooktechniek (bakken, stoven, stomen,...) en soort (rund/varken/gevogelte/...). We beperken het gefritureerd of gepaneerd aanbod tot max. 1 keer per week bij elke categorie (vlees/vis/vegetarisch).
- We bieden telkens een vegetarisch alternatief aan. We nemen deel aan de Green Deal “Eiwitshift op ons bord”. We breiden het vegan aanbod uit en zetten het vegetarisch aanbod op de voorgrond in onze communicatie..
- We bieden een ruim aanbod aan groenten aan.
- Voor de saladbar streven we ernaar de salades zo puur mogelijk aan te bieden. Je kan jouw salade verder afwerken met de sauzen en vinaigrettes die je terugvindt in de kruidencorner in het restaurant. Het aanbod van de saladbar is altijd 100% vegetarisch, bevat minstens 1 gezonde zetmeelcomponent en minimum 50% onbewerkte groenten.
- Voor de warme groenten proberen we af te wisselen tussen klassieke bereidingen, bereidingen in olijfolie en gestoomde groenten. De groente die op het menu staat is altijd een seizoensgroente volgens winter-zomerkalender (net zoals bij de koude groenten). Er kunnen steeds extra groenten gevraagd worden of in de plaats van een koolhydraat. In de zelfbediening van alle restaurants kunnen klanten zelf hun hoeveelheid groenten en zetmelen opscheppen.
- In ons broodjesaanbod vind je in het standaardaanbod steeds een gezonde suggestie en een veganistisch beleg. Daarnaast bestaat het seizoensaanbod steeds uit 1/3 vegetarisch. Voor catering bij events en vergaderingen kan je kiezen voor een 100% vegetarische broodjeslunch. Broodsoorten bestaan steeds uit een gezonde meergranenbroodsoort.
- Voor het ontbijt voorzien we gezonde alternatieven zoals granola met fruit/yoghurt, fruitsla en havermoutcups. In sommige koffiebars kunnen klanten ook huisbereide vruchtensappen, infused waters of limonades verkrijgen.
- Er is gratis water te verkrijgen aan de waterchillers in het gebouw. Betalend water is ook goedkoper dan gesuikerde dranken. Daarnaast zitten enkele nieuwe caloriearme dranken in het assortiment. De melkbereidingen in de koffiebars gebeuren steeds met halfvolle melk. Je kan ook kiezen voor lactosevrije sojamelk.
- Om ook gezonde desserts aan te bieden kan je steeds kiezen voor vers fruit . Daarbij hebben we de prijs van een stuk fruit lager gezet dan andere desserts.
- Het Facilitair Bedrijf biedt fruitmanden aan: entiteiten kunnen kiezen om fruit op de werkplek te laten leveren, zodat medewerkers een gratis gezond tussendoortje kunnen eten.