EVC-traject voor beroepskwalificatie hulpkok
Inhoud beroep
De hulpkok bestelt, ontvangt en controleert voedingsmiddelen binnen de keuken, doet de noodzakelijke voorbereidingen, bereidt koude en warme maaltijden volgens de gepaste culinaire technieken en/of volgens technische fiche, werkt de gerechten af en controleert de kwaliteit om kwaliteitsvolle maaltijden af te leveren aan de gast.
De hulpkok:
- zorgt ervoor dat dienst- en tijdschema’s nageleefd worden en dat de werkplanning gerealiseerd wordt binnen de aangegeven tijdspanne,
- werkt binnen een hiërarchisch team en begeleidt daarbinnen keukenmedewerkers,
- kan zowel in de zaal als in de keuken van horecabedrijven tewerkgesteld worden,
- zorgt voor het verpakken, etiketteren en opbergen van producten, het opvolgen van de voorraad, het vaststellen van tekorten en doorgeven van bestellingen, het klaarzetten van het buffet en het schoonmaken van het materiaal en de ruimtes.
Alle werkzaamheden gebeuren volgens de regels van hygiëne en voedselveiligheid.
Info EVC-traject
In de EVC-standaard hulpkok(PDF bestand opent in nieuw venster) vind je gedetailleerde info over het EVC-traject.
Als je bij een EVC-testcentrum je ervaring als hulpkok wil aantonen, doe je dat aan de hand van een praktijkproef.
De instructietaal bij de proeven is het Nederlands. Je hebt dus minstens een basiskennis van het Nederlands nodig om de proeven af te leggen.
Er zal getest worden of je:
- minimum 4 gerechten kan bereiden voor 4 personen uit een vooraf ter beschikking gesteld menu met in het totaal minimaal 10 verschillende bereidingen. Concreet gaat het over:
- voorgerecht,
- soep,
- hoofdgerecht (vlees-, vis- of vegetarische gerecht),
- nagerecht,
- keukenmedewerkers kan begeleiden,
- een eindvoorraad kan opmaken na het bereiden van de gerechten.