EVC-traject voor beroepskwalificatie bakker
Inhoud beroep
De bakker bereidt, verwerkt en bakt verschillende soorten (gist)degen. Hij bewaart en verpakt die volgens de voorschriften van de voedselveiligheid om de bakkerijproducten uit te stallen en te verkopen. De bakker werkt overdag, ’s nachts, ’s ochtends vroeg, in het weekend of op feestdagen. De werkzaamheden worden bepaald door voorschriften over voedselveiligheid en -hygiëne, veiligheid, persoonlijke hygiëne … De bakker werkt samen met leveranciers, hygiënische diensten en medewerkers. Flexibiliteit, klantvriendelijkheid en samenwerking zijn essentieel. Hij gaat om met en speelt in op een flexibele markt (markt en concurrentie opvolgen) en gaat om met financiële aspecten (verkoopprijs, kassa, kostprijsberekening). Het respecteren van tijdsschema’s is belangrijk.
Info EVC-traject
In de EVC-standaard bakker(PDF bestand opent in nieuw venster) vind je gedetailleerde info over het EVC-traject.
Als je bij een EVC-testcentrum je ervaring als bakker wil aantonen, doe je dat aan de hand van een praktijkproef, een interview over documenten die je voorbereidt, en een schriftelijke casus.
De instructietaal bij de proeven is het Nederlands. Je hebt dus minstens een basiskennis van het Nederlands nodig om de proeven af te leggen.
Je moet:
- een werkplanning, technische fiche en kostprijsberekening opstellen,
- minimum 4 bakkerijproducten bereiden, verwerken en bakken waarbij 1 bakkerijproduct uit elke categorie:
- broden,
- harde luxe,
- zachte luxe en taarten met gistdeeg,
- gerezen bladerdeeg,
- klanten informeren over de bakkerijproducten zoals de samenstelling, bereidingswijze, bewaringswijze en toepassing van de producten,
- een eindvoorraad opmaken na het bakken van de bakkerijproducten.